За всеки родител появата на детето на светлината – голяма радост. Но, за съжаление, често младите майка и татко са изправени пред необъяснимыми явления, които могат да доставят много неприятности.

За всеки родител появата на детето на светлината – голяма радост. Но, за съжаление, често младите майка и татко са изправени пред необъяснимыми явления, които могат да доставят много неприятности. В тази статия се опитаме да разберем, по някаква причина детето може падат космите на главата, това ли е патология, и какво може да се предприеме, ако забележите, че вашите чеда започнаха да падат волосики.

Защо косата пада на главата на новороденото?

Младенческие косата: интересни факти

Те се появяват при бебето още много преди това, тъй като тя се появи на светлината – с 15 седмица на бременността, те вече започват да растат. Разбира се, косата този нежен пушок се нарече трудно, специалисти го наричат лануго. Им подслон цялото тяло на детето, с течение на времето пушок следва междинен вариант на космения покривка. Забележително е, че лануго перфектен не е пигмент, а ето и последния вече пигментирован, въпреки че той все още остава много мягоньким.

След раждане около 5 месец детето започва така наречената ювенальная сменяне. След нея на главата, вече се появяват по-груби косми, естествено, те вече също пигментированы.

Въпреки това, и тези на космите все още остават много тънки – около 5 пъти по-тънка от тази на възрастен на обикновения човек. Така че за такива косми изисква специален, нежни грижи, родителите е необходимо да се прилагат специализирани шампоани, предназначени специално за малки деца. Ако необходимите мерки не са взети, то в такъв случай имате малко дете може да се случи такова явление, като загуба на коса.

Причини

Както вече беше казано, главната роля се играе от структурата на косъма. Доста често децата се раждат с космените покривка на главата, но при раждането те са толкова тънки, че могат да падат сами, дори без никакви външни въздействия – бебе е достатъчно просто да се преобърне на матрака, така че те са отпаднали.

Също така си заслужава да се отбележи и фактът, че децата доста често с течение на времето се променя цвета на косата. Това се дължи на факта, че окончателно космения прът сформировывается само до 5 години, и до тази възраст космите вече стават по-груба, по-дебела.

Интересно: много родители погрешно смятат, че за да имате малко дете са се увеличили здрава, гъста коса, трябва да му се обръсне главата си. Всъщност това е грешка – бръснене може да доведе до нараняване на фоликула.

Така че, помислете за редица причини, поради които детето може да започне да пада косата:

 • отслабването на имунната система;
 • проблеми с психика;
 • пережитый стрес;
 • проблеми с щитовидкой;
 • диабет;
 • тения;
 • прекомерният прием на витаминни комплекси или лекарствени средства;
 • инфекциозни лезии;
 • липса на желязо;
 • бръснене на главата, доведе до нараняване на фоликула.

Какви са видове алопеция при деца?

 1. Гнездное плешивост. Косата пада частично, при това на главичката на бебето остават гладки петна. Този процес протича в ускорена форма, и само за няколко дни главата може да се превърне в напълно плешив. Това състояние, без да се провалят изисква наблюдение на доктор, както и прилагане на подходяща терапия. По принцип, причината за тези състояния става срив в работата на имунната система, проблеми с хормоналния фон, заболявания на щитовидната жлеза е била счупена.
 2. Безогледно плешивост. Е вторият етап гнездного алопеция, при която косата пада напълно.
 3. Травма на фоликула. Този вид е свързан с прекратяване на работата на фоликула се дължи на травми – например, ако родителите сбривают дете коса, им е напълно възможно да се повреди, поради факта, че фоликулите се намират близо до повърхността. Увредените фоликули никога не се възстановяват! И не трябва да вярвате на съветите на баба – че, колкото по-често бебето на обръсне главата си, толкова по-дебел и по-добре ще коса. Обратното – космите ще бъдат по-рядко, поради факта, че спира функциониране на космения фоликул.
 4. Телогеновое плешивост. Това е състояние на тялото на косъма, при което ръстът на неговата напълно спира, по-късно той започва да пада. Фоликул остава бездействующим. В този случай причина за подобно състояние може да се превърне в прекомерната употреба на витамини, травматизация на фоликула, предозиране на фармацевтичните средства. Този вид алопеция не е вечен – след отстраняване на причините за проблема ще отмине.
 5. Тения. Причинява този заболяване на гъбички. Външно заболяването се проявява доста големи петна, те могат да отлепите. По данни рамките на коса може да изглежда като късо подстриган или липсват изобщо. За да се премахне заболяването, първо трябва да се консултирате със специалист – лекар-дерматолог. Лекарят ще предпише терапия с прилагането на противогъбични средства, след което проблемът ще бъде отстранен.

С какви проблеми могат да се сблъскат родителите?

Бебето в първите месеци след раждането може да е доста често срещано, но много неприятно заболяване – себореен дерматит. Външно у дете над родничком се появяват мазни люспи, те могат да доставят му дискомфорт. Причината на дадена болест все още не е определена, но някои дерматолози твърдят, че това е следствие на проява на алергични реакции. Ако е форма на болестта е лека, в такъв случай тези люспи външно могат да изглеждат като пърхот.

Основният проблем себорейного дерматит – везни възпрепятстват растежа на косата, понякога дори допринасят за плешивост. Родителите трябва да знаете, че прекалено често миене на главата не може да бъде – това само ще влоши ситуацията. За тези люспи омекотена, детето трябва час преди къпане втрийте в главата зехтин или слънчогледово масло. След това е необходимо на бебето вычесать тези кафяво и измиване на главата специален шампоан, който не съдържа алкали.Ако тези манипулации не помагат в този случай е по-добре да се обърнете към лекар — може би, на мама неправилно съставен режим, и на продукти, които тя използва, детето алергична реакция.

Какви могат да бъдат причините?

Като цяло, в дерматологията има две понятия алопеция – пълно или частично.

Последният вид оплешивяване може да бъде свързан с няколко фактора:

 • детето дълго време е в едно положение;
 • прекомерна нервна възбудимост – тази патология може да бъде свързана с поражение на НС;
 • гнойничковая обрив;
 • частично оплешивяване може да бъде един от основните прояви на рахит.

Като цяло, повишаване на паника преди време не си струва. Внезапно поредение, или загуба на коса може да бъде предизвикана от рязкото спадане на нивото на хормоните в организма при бебето. Докато детето е в утробата на майка си от нея към него идва голямо количество хормони – от мама. След като тя се появи на светлината, естествено, хормони идват с мляко, но във всеки случай, концентрацията им рязко намалява.

Проблемът може да започне поради факта, че майка неправилно подобрала шампоан на детето, прекалено внимателно кърпички главата след къпане, или поставя твърде тесни шапки. Всички тези фактори може да доведе до загуба на коса.

Във всеки случай, да се тревожите и да изпадате в паника преди време не си струва. Най – добрият вариант- да разкажа за проблема си педиатър, той ще визуална проверка, поговорит с родителите и да помогне за коригиране на ситуацията.

Видео: загуба на коса при детето