Причини. Ако косата пада по време на бременност, преди всичко трябва да помислим, не е ли. Ако по време на бременност силно изкачване на косата, а жена не знае, защо това се случва, а след това да решат какво се е случило може след идентифициране на естеството на този процес.

Всяка жена иска да се чувства красива по всяко време. И по време на бременност не е изключение. Освен това, при вынашивании на бебето се появяват нови възможности за подобряване на състоянието на кожата и косата, което е свързано с промяна на хормоналния фон. Особено забележими положителни промени след 12 седмици на бременността, когато започва активно да работи през плацентата. След това косата става по-дебел и шелковистее, а корените им се укрепяват. Но радостта от тези подобрения, за съжаление, за много жени трае дълго – с увеличаване на срока те започват интензивно да падат.

С подобен проблем по време на бременността са изправени жените от различна възраст. Косопад се среща в 30-60% от случаите при вынашивании на детето. С максимална интензивност на процеса се пада именно на втория триместър, а след раждането положението става още по-лошо. Всяка допълнително направление на расческе жали, а ако падат цели кичури – това вече е повод за паника. Нищо чудно, че жените искат да знаят, защо им се влошава състоянието на косата и какво трябва да направя за възстановяване на тяхната сила по време на бременност.

Загубата на коса може да се превърне в истинско предизвикателство за една жена, омрачая радост чака дете.

Причини

Косата пада и при бременност, какво да правя?

Ако косата пада по време на бременност, преди всичко трябва да помислим, не е ли това резултат от естествени процеси, протичащи в организма в период от света на детето. В края на краищата промени засягат почти всички системи, но състоянието на кожата, косата и ноктите пряко зависи от обменно-ендокринни механизми.

В същото време трябва да се помисли и за по-малко приятни, но все пак често срещани причини, които се отнасят до някои патологични състояния. Тоест, трябва да се извърши цялостна оценка на въздействието върху организма на жените от всички възможни фактори. Към тях могат да бъдат отнесени следните:

 • Физиологични промени.
 • Ендокринни заболявания.
 • Желязодефицитна анемия.
 • Кожни заболявания.
 • Инфекциозна патология.
 • Неправилна грижа.
 • Прием на някои лекарства.
 • Стресови ситуации.

За да разберат произхода на проблеми с косата, най-добре да посетите лекар. С този въпрос се занимава с дерматолог или трихолог, той ще помогне да се установи причината за косопад (алопеция) и да ви препоръча, какво трябва да направя, за да я премахне.

Причините за загуба на коса се отнасят както за физиологичните промени по време на бременността, така и патологични процеси. Така че тази ситуация изисква диференциална диагноза.

Симптоми

Ако по време на бременност силно изкачване на косата, а жена не знае, защо това се случва, а след това да решат какво се е случило може след идентифициране на естеството на този процес. Както и в други случаи, трябва да се обърне внимание на симптомите на това. Много ще се изненадате е, че дори и при косопад има свои собствени характеристики, по които може да се установи вероятна причина.

Ако загубата на коса не повече от 50-100 броя на ден, а след това да се тревожите особено не си струва, тъй като това е естествения процес на обновяване, който не се отразява на густоте рошава коса. При тази глава лук на фоликула трябва да бъде светъл, че може да се определи при разглеждане с лупа. Но когато косата пада силно, това е знак за алопеция.

Най-често при бременност се наблюдава телогеновое плешивост. Това се наблюдава тогава, когато фазата на растеж (анаген) преждевременно свършва и косата влизат във фаза на покой (telogen). При тази загуба по-често засяга липсва или уиски, по-рядко цялата глава, но никога не се характеризира с пълна плешивост. Освен това, в процеса участват и други части на тялото: вежди, мишници, ингвинална област. При разглеждането на кожата се забелязва все коса, тъй като крушки остават непокътнати.

Също алопеция може да бъде очаговой, когато косата пада в някаква определена област. При това на съседните области те са измененную структура, значително истончаясь и ломаясь. В зависимост от выраженности алопеция се наблюдават различни степени на тежест:

 • 1 степен на локална плешивост кръгла форма.
 • 2 степен – огнища се сливат помежду си.
 • 3 степен – пълна загуба на коса.

Дифузната форма на алопеция се характеризира с равномерно отлагания по цялата глава. При това, останалите косми достатъчно редки и изтъните. С изключение на местните признаци, трябва да се помисли за други симптоми, които могат да сполучлив диагноза.

За косопад по време на бременност често се крият общи нарушения в организма.

Физиологични промени

Косата пада и при бременност, какво да правя?

Ако при вынашивании дете изкачване на косата, трябва да се обмислят доста физиологични промени. Въпреки че са настъпили хормонални процеси първо подобряване на състоянието им в бъдеще се наблюдава обратна тенденция. Може да варира тип кожа и структурата на косъма. Увеличава съдържанието на мазнини в главата, а пръти стават все по-слаби, тънки и крехки.

В допълнение, често е нарушен храненето на кожата, а съответно и космените луковици. Липсата на хранителни вещества и витамини се дължи на нарастващите нужди в тях от страна на развитието на плода. Недостиг на микроелементи, особено видна от втория триместър на бременността.

Ендокринни заболявания

Една от честите причини за загуба на коса може да бъде патология на ендокринната система. Този симптом се наблюдава при заболявания на щитовидната жлеза, които са придружени от нея гипофункцией. При хипотиреоидизъм трябва да се обърне внимание и на други признаци:

 • Сухота на кожата.
 • Подуване на лицето, ръцете.
 • Увеличаване на теглото.
 • Забавяне на пулса.
 • Усещането зябкости.
 • Гадене, запек.
 • Обща слабост, сънливост.
 • Забавянето на психични реакции.

Хипотиреоидизъм по време на бременност може да представлява опасност за нормалното развитие на плода, особено в период на отметка на неговата нервна система. Освен това е висок риск акушерство патология.

Трябва да се отбележи, че оплешивяването може да се появи и при излишък на продукция на андрогени в тялото на жената. Тази ситуация често преследва пациенток с поликистозом на яйчниците. Въпреки че болестта често е придружено от безплодие, но бременност на фона на все още възможно. Тогава алопеция се наблюдава само в лобно-париетални зона, а също така се появяват свързаните с тях симптоми:

 • Акне.
 • Пигментни петна по кожата.
 • Повишаване на теглото.
 • Обща слабост, умора.
 • Спад в настроението.

При проучване ще откриват уголемени яйчници, в които се намират множество кисти.

Поредение на космения покривка на главата може да има ясна връзка с промените в работата на органи на ендокринната система.

Желязодефицитна анемия

Косата пада и при бременност, какво да правя?

При бременност понякога се отбелязва недостиг на желязо в организма, което води до появата на анемия. Често една жена може да не забележите, списывая клинични симптоми на заболяване на характеристики на протичане на бременността. Въпреки това, при внимателен расспросе и разглеждане успява да се изведат следните признаци:

 • Бледност и сухота на кожата.
 • Крехкост и загуба на коса.
 • Промяна на ноктите: изправяне, исчерченность, вогнутость.
 • Нарушаване на вкусовите усещания.
 • Виене на свят.
 • Обща слабост.
 • Недостиг на въздух.

Тези промени са причинени от плат и гемодинамическими разстройства се дължи на намаляване на сывороточной концентрация и запасите от желязо. След нормализиране на обменните процеси се случва пълно изчезване на симптомите.

Ако при бременност изкачване на косата, трябва да се изключи възможността от развитие на анемия.

Кожни заболявания

Локална плешивост – чест симптом на различни кожни заболявания. Те могат да са бактериално, вирусно, гъбично или автоимунно произход. Това се наблюдава при дерматофитии, себорея, плосък планус, дискоидной червена волчанке, псориазис и други заболявания. С изключение на алопеция, обръща се внимание на следните симптоми:

 • Кожни обриви с различен характер: петна, папули, пустули.
 • Сухота на кожата на главата или повишена масленост.
 • Появата на пърхот.
 • Сърбеж по кожата.

Ако не се премахне этиологический фактор заболявания, косопад, само ще напредва. Затова е важно да се проведе специфично лечение на кожна патология.

Диагностика

Косата пада и при бременност, какво да правя?

За да се потвърди предположението лекар за причините за оплешивяването по време на света дете, е необходимо да се направи допълнителна проверка. Той включва някои лабораторни и инструментални методи, които предоставят достоверна информация за процесите, протичащи в организма на бременната. Жена препоръчват да се подлагат на такава диагностични процедури:

 • Клиничен анализ на кръвта.
 • Биохимичен анализ на кръв (хормони, сывороточное желязо).
 • ЕХОГРАФИЯ на щитовидната жлеза, на яйчниците.
 • Триходерматоскопия.

Освен разглеждане на гинеколог и дерматолог (трихолога), също е необходима консултация с лекар-ендокринолог.

Според резултатите от изследването може да се отговори на въпроса, защо се развива загуба на коса при бременност.

Лечение на

Косата пада и при бременност, какво да правя?

За да спре оплешивяването и възстановяване на здравето на косата, първо трябва да се премахнат причините за подобно състояние. Само в този случай може да се говори за пълноценно лечение. При използване на различни методики винаги трябва да се прецени съотношението полза-риск за организма на майката и плода.

Диетични препоръки

Правилното хранене играе огромна роля в поддържането на доброто състояние на косата, особено при бременност. Една жена трябва да осигури необходимите вещества не само тялото си, но и развитието на бебето, така че необходимостта от тях значително се увеличава. За това трябва да се помни любительницам намаляване на теглото, тъй като недохранването на първо място ще се отрази върху състоянието на кожата и косата. Както се запази естествената красота ще помогне на диетични препоръки:

 • Да се хранят редовно и пълноценно.
 • Да се консумират ястия от месо (говеждо и телешко месо, свинско месо, черен дроб).
 • Включени в диетата на мляко и млечни продукти (кисело мляко, мляко, извара, сирена).
 • Непременно се ядат пресни зеленчуци, плодове, билки, ядки.
 • Ограничаване на сладки ястия, осоляване и консервирани храни.
 • Да се откажат от алкохола и тютюнопушенето.

Освен диетата, трябва да се придържате към други правила на здравословен начин на живот. Жените по-добре често да идват на чист въздух, добре съня и не се тревожим за пустякам. Трябва да се постараем да се сведе до минимум влиянието на стресови фактори, или да промени отношението си към него.

Възстановяване на косата в голяма степен зависи от начина на живот на жената, от голямо значение е отделено на адекватна диета.

Грижа за косата

Косата пада и при бременност, какво да правя?

Косата винаги се нуждаят от правилното грижи, още повече, при тяхната загуба. Важно е това да се превърне в навик, тъй като въздействието трябва да бъде постоянно. При това трябва да се спазват прости правила:

 • Избягвате перегревания и хипотермия на главата.
 • Не използвайте метални гребени.
 • Да се откаже от химически завивок и агресивно боядисване.
 • Изключи честото прилагане на сешоар и плоек.
 • Да се ползват шампоани на естествена основа.

Козметични дейности

В лечение на косопад от голямо значение е отделено на местната терапия. За тази цел се прилагат различни козметични средства, произведени на базата на традиционни или народни компоненти. При това често препоръчват да се ползват тези рецепти:

 • Втрийте в кожата на главата лекарство Капсиол (на базата на тинктура от червен пипер).
 • Да се използват специални лечебни шампоани, балсами и ополаскиватели.
 • Изплакнете косата с отвара от лайка, коприва, репей, дъбови кори, жълт кантарион и други билки.
 • Да се прилагат маски от мед, горчица, мая или лук.
 • Можете да използвате рициново или репейное масло, яйчен жълтък, ръжен хляб за втриване в кожата на главата.

За да запазите косата си здрава, трябва правилно да се грижим за тях, опитвайки се да се използват естествени компоненти.

Лекарствена терапия

Косата пада и при бременност, какво да правя?

При откриване на заболявания, които са причина за косопад по време на света на детето, трябва да се извършва своевременна корекция. Пълно и адекватно лечение не е без прилагане на лекарствата. В зависимост от диагноза, може да се наложи такива лекарства:

 • Тиреоидные хормони.
 • Подобряване на кръвообращението.
 • Препарати на желязото.
 • Витамини.

При използването на всякакви препарати, трябва да вземат предвид тяхното възможно въздействие върху плода. Така че лекарствените средства назначава само от лекар с указание на дозата и курса на лечение.

Преди да предприеме някакви събития, трябва да се установи причината за косопад по време на бременност. За някоя от лечението може да се говори след поставяне на диагнозата, но и да подобрят състоянието ви помогне дори и прости съвети за промяна в начина на живот и грижа за косата.