Защо грудничков косата пада? Да повлияе на косопад при грудничков може различни причини, сред които травма на космените фоликули, трихофития, рахит, гъбички и др.

Косопад при грудничков – това е често срещано явление, на което понякога родителите не обръщат достатъчно внимание. Но в този и коварство на този симптома, който понякога може да посочи за развитието на заболяване, което изисква лечение. За да не пропуснете този момент, по-добре още веднъж да се консултирате с вашия лекар и, ако е необходимо да мине диагностика.

Защо грудничков косата пада?

Да повлияе на косопад при грудничков може различни причини, сред които травма на космените фоликули, трихофития, рахит, гъбички и др. Всяка от тях изисква подробен преглед.

Увреждане на космения фоликул

Космените фоликули могат да бъдат травмирани, по следните причини:

 • дете често са накъсани на косата ;
 • къдрици силно натягиваются ;
 • кожата на главата, пострадали от изгаряне с химически средства ;
 • някои груднички постоянно докосват косата си , в резултат на което се разграждат тяхната крехка структура.

Спасяване прът на косата води до фокусна загуба. Това явление трудно се поддава на диагностированию, а за неговото премахване трябва да се ликвидира търкания и напрежение.

Тения

Това е гъбично заболяване, при което на главата на трохите остават заоблени и шелушащиеся петна. В рамките на тези петна космения покривка липсва. При обръщение към лекар, той задължително назначава детето противогъбични лекарства.

Причини за плешивост на тила при грудничка

Косата пада в задната част на главата на дете до една година може да е по следните причини:

 • хормонален срив;
 • гъбички;
 • стрес;
 • автоимунно заболяване;
 • механична травма на космените луковици.

Същото положение на главата на бебето в момента на сън също може да доведе до оплешивяване тилната част на главата. По тази причина някои педиатри препоръчват на родителите за промяна на позицията на бебето по време на сън, да следи за качеството на материала, от която е изработено спалното бельо.

Видове оплешивяване при грудничков

Има няколко вида оплешивяване при новородени:

Телогеновый характер на оплешивяване

При този вид оплешивяване спира растежа, развитието коса и идва „кома“. В резултат на това кожата остава спящ фоликул. Да повлияе на развитието на телогенового оплешивяване може следните фактори:

 • нараняване;
 • предозиране с витамини; лекарства;
 • хирургическа намеса.

Телогеновая форма на плешивост е временна, а тя изчезва веднага след премахване на причината.

Гнездная алопеция

Това е коварен вид оплешивяване при грудничков, тъй като косата падат лъчите, а на главата трохите остават гладки петна. Този процес протича бързо и само за 3-4 дни може да се случи пълна плешивост.

Гнездная алопеция се нуждае от постоянно наблюдение от лекар и прилагане на коригиращи лекарствата. Диагнозата се изпълнява при визуален преглед, тъй като в медицинската практика е трудно да се разберат причините за развитието на това явление с помощта на тестове.

Най-често причини за гнездной алопеция действат следните фактори:

 • срив в работата на имунната система;
 • психични травми;
 • стрес;
 • нарушена работа на щитовидната жлеза.

Алопеция тотален тип

Тотална алопеция при деца се характеризира с необичайно бързото загубата на окосмяване по лицето и главата в продължение на 3-4 месеца. Да повлияе на развитието на това явление могат да фактори:

 • изостаналостта на космените фоликули;
 • консумацията на продукти с химически добавки;
 • инфекциозни болести;
 • заболявания на СЧ.

Как да се предпазим от косопад грудничка?

При грудничка косата падат какво да правя?

За да се предотврати плешивост при бебета, родителите трябва да се следват следните препоръки:

 1. Внимателно се отнася към избора на козметични средства за детето. В този период кожни воалите леко, така че да могат да отговорят на всеки компонент. Трябва да се окаже от придобиването на шампоани с остра, неприятна миризма. Цветът му също трябва да бъде естествен.
 2. Да се купуват само гипоаллергенную козметика , която може да се прилага от раждането на детето. Нанесете шампоан не по-често от 2 пъти седмично. За измиване на косата е подходяща само преварена вода. Също са полезни отвари наследяване и лайка.
 3. Преди да се къпе грудничка, е необходимо измерване на температурата на водата . Оптимално се считат за индикатори от 37 градуса.
 4. По време на съня на детето трябва периодично да се обърнат в различни посоки . Това ще предотврати появата на плешиви петна в областта на тила.
 5. Оценка на резултатите на детето само свободни шапки , вземете им трябва, в съответствие с течение на годините и времето. В противен случай дете на фона на прекомерно изпотяване активно ще се пада косата.

Интересни факти за косата бебета

При грудничка косата падат какво да правя?

Косата на бебето започват да се появяват още преди раждането му – някъде от 15 до 20 седмица на бременността. Но това не може да се нарече косата, тъй като това е леко кок или лануго.

Тя обхваща цялото тяло, а преди появата на трохи от светлина се заменят с междинен вариант на космения капак, който може да се наблюдава само в главата.

Лануго лишени от пигмент, а ето междинни космите на допир, меки и въздушни, а цветът им зависи от генетичната предразположеност на потребителя.

Често срещани митове за косопад грудничков

При грудничка косата падат какво да правя?

С появата на детето на светлината младите майки са в зловеща загуба, поради многото митове и народни мъдрости, ето някои от тях:

 1. Бебето задължително трябва да обръсне наголо до 1 година. Този ритуал се извършва и в наши дни, въпреки че експертите не съветват да правя това. Причината за това е: кожни воалите на бебето е много нежна, а космените луковици се намират близо до повърхността. При обикновенните механично въздействие на фоликули може да пострада, което ще доведе до частично или пълно оплешивяване.
 2. Загуба на коса – това е точен признак на рахит. Доста често се счита за мнение, че оплешивяването при кърмене на детето се дължи на наличието на това заболяване. Но това не е всичко така, защото рахит има и редица други симптоми: промяна на цвят на кожата, плаче детето, прекомерно изпотяване, деформация на черепа, безсъние, хроничен запек. Посочената симптоматика най-често възниква през есента и пролетта, когато организмът трохи изпитва недостиг на калций и витамин D.

Как да се грижим за косата на бебето?

Ако правилно се грижи за косата на бебето, а след това те ще бъдат меки и копринено гладка, а образовани запълват бързо, покрити с нови локонами.

При грудничка косата падат какво да правя?

Но за това родителите трябва да спазват няколко прости препоръки:

 1. Внимателно подбрани хигиенни шампоани в първите години от живота на трохи. Използват се нуждаете за почистване с неутрално ниво на рН . Измиване на главата не по-често от 1-2 пъти в седмицата . В противен случай ще започне да се разтопява защитен филм на кожата на главата, а детето постоянно ще е капризна по причина усещане на сухота и стягане.
 2. Прилагат травные отвари . За тези цели е подходящ настойка от лайка или градински чай, които трябва да се измие на шампоан за коса. И ще укрепи косата с екстракт от коприва (40 грама на суровини в 1 л вряща вода).
 3. Правилно изсушаване на косата. Кожни воалите на главата и космените луковици на дете до една година е много деликатен, тъй като главата трябва да промачивать мека кърпа или пеленкой. Ако силно я унищожи, то това ще доведе до нараняване на дермата и загуба на коса.
 4. Изберете подходящи гребени . Деца с отросшими коса може да се купи дървена четка, която няма да дразни кожата воалите и увреждане на нежна коса. Само гребен къдрици не си струва веднага след измиване, тъй като те ще бъдат силно запутываться. По-добре изчакайте 20-30 минути.

Косопад при деца до една година, най-често се случва по причина на неправилна грижа за локонами. А повод за вълнение и да отидете на лекар, ще се превърне в допълнителна симптоматика под формата на постоянен плач, отказ от храна, безсъние, бледност на кожата. В този случай е по-добре да премине преглед, за да се изключи наличието на заболяването или възможно най-скоро да се пристъпи към неговото лечение.

Видео от лекар-експерт за загуба на коса при бебета