Помислете за всички причини, поради които косата пада новороденото на темето. Така се нарича доста често явление, когато главата на бебето се образуват корички, които е трудно да се отдели от кожата, обикновено те жълт или сив цвят.

При грудничка падат космите на главата: защо това се случва при новородени бебета до една година

Подмяна на първо място на косата на новороденото е в норма.

Но има и други причини за загуба на коса, които свидетелстват за сривове в работата на организма, за развитие на заболявания или за неправилно грижи за детето.

Помислете за всички причини, поради които косата пада новороденото на темето.

Норма или патология?

Понякога децата се раждат съвсем без коса, а други са доста впечатляваща шевелюру — това зависи, първо, от наследствените фактори.

При грудничка падат космите на главата: защо това се случва при новородени бебета до една година

Ако бебето се ражда с коса, то те най-вероятно са меки, тънки и безтегловност — това са така наречените vellus на космите.

С течение на времето те са напълно промяна на нови , по-строги, еластична и може би дори да променят цвета си.

Този процес на постепенно замяна на косата е абсолютно нормално . Една след оръдие покривка не е такава, като на възрастен човек: космения пръчка ще бъдат по-тънки, така че е лесно да се повреди, например, в необработени чесане.

Във връзка с това, в първата година от живота грижи за детската глава трябва да бъде много деликатна .

Важно . При малко дете до една година по ключова разлика е нормална загуба на коса от оплешивяване, по причина на заболяването е постепенно загуба на замяна с нова коса.

Обикновено загубата на първия космения покривка свършва за три–четири месеца от живота на новороденото. Появата на нова коса трае всяко дете по свой начин, индивидуален ритъм, обикновено достига своя връх в 6 месеца и завершаясь до 12 месеца или една и половина години. Прочетете повече за косопад при децата на 3-годишна възраст прочетете тук .

Обаче напълно косата е да се установи само до края на детството и началото на пубертата, т.е. около 11-12 години .

Важно . Ако косата е силно са паднали за една нощ или покривка започнах да намалявам драстично, трябва да се консултирате с лекар.

      

Защо грудничка косата пада на главата си?

Помислете източници на загуба на коса на дете до една година, които могат да се срещнат в най-ранна детска възраст. Най-често до една година тези причини имат чисто физиологичен характер и с нищо сериозно не се заплашват. Но има и редки случаи на заболявания.

Хормонални промени

Това е физиологична причина, свързана с работата на хормоните. В утробата бебето се отнасят хормони на майката, но след раждането на техния брой намалява . По време на този стаж за приспособяване може да се случи на една малка загуба на коса.

Травма на фоликули

При грудничка падат космите на главата: защо това се случва при новородени бебета до една година

Става въпрос за загуба на косата се дължи на травма на луковиците поради неправилна грижа .

Например, тракционная алопеция възниква поради силно натоварване в корените на косата при тугих прическите с стягивающими фиби и гумени ленти.

И до нараняване на фоликули може да доведе процедура за бръснене , която обикновено се прави в годината, а понякога и по-рано, следвайки ритуали. Причината за това е, че космите ще растат по-добре.

Съвременните изследвания доказват, че за подобряване на растеж на процедурата по никакъв начин не се отразява , а ето навреди на слабите детски фоликули, които в тази възраст са близо до повърхността на кожата, може да е много лесно. Освен това, за бебето бръснене често се оказва силен стрес.

Триене

При постоянно триене на главата, например, за матрак в съня може да се появи отдръпването на линията на косата в задната част на главата или слепоочията , в зависимост от това, кое положение е най-любимо от дете.

Да Не се бърка със сериозно заболяване — гнездной (или очаговой) алопеция , при която косата драстично падат лъчите, оставяйки празно място на главата си.

В случай на това заболяване, фоликули се възприемат от имунната система като чужди обект, който трябва да се унищожи. Все пак това заболяване почти не се развива при деца под 3 години .

Себореен дерматит (гнайс)

Така се нарича доста често явление, когато главата на бебето се образуват корички, които е трудно да се отдели от кожата , обикновено те жълт или сив цвят.

Ако ги изтриете груб начин, без предварително облекчаване, заедно с везни ще бъдат премахвани докато са все още слаби фоликули. Ако обаче кори не са ясни на всички, а след това те ще възпрепятстват растежа на косата.

Рахит

Това е първото нещо, което се нарича лекарите на жалба за загуба на коса. Все пак това заболяване в тежка форма се развива много рядко. Лекарите често се презастраховат и предписват профилактично витамин D.

При рахит цял комплекс от симптоми, вариращи от нарушения на съня, чрез повишаване на потенето и завършва с забавено развитие.

Косопад при новородени: причини — недостиг на витамин Д? Вижте видео за връзка косопад с рахит:

Гъбички

Например, известни на всички стригучий тения. Много рядко се случва на възраст до една година, тъй като обикновено няма близки контакти с животни или други деца.

      

Нервните поражения или генетика

При грудничка падат космите на главата: защо това се случва при новородени бебета до една година

Например, трихотилломания, при която детето на себе си, замря, выкручивает косата .

Тези редовно повтарящи се движения водят до загуба на коса при кърмене на детето.

Тази причина се проявява предимно във възраст от 2-3 години и се нуждае от диагностика при психолог а.

Имайте предвид още, че силен пережитый стресът също може да доведе до загуба на коса .

Най-рядка причина – това е генетичен дефект . В този случай, детето има вродена алопеция, поради които косата зле или изобщо не растат.

Към другите причини за косопад при бебето включват проблеми с щитовидната жлеза , рентгеново облъчване, различни инфекции, захарен диабет, изгаряне на главата, недостатъчно хранене и анемия, а също и странични ефекти от прием на лекарства.

Какво да предприемат родителите?

Ако няма рязка загуба на коса, след като за начало трябва да се провери, има ли дефекти в грижите, а след това вече да се предприемат други стъпки.

 1. Обърнете внимание на средство за измиване на главата. Достатъчно ли е то меко и безопасно? Подходящ ли е за възраст? Не е необичайно, когато на детската шампуне малки букви, на обратната страна е посочена възраст с 3 години.

  Измиване на главата със средства на стойност не по-често от 1 път в седмицата (може да е дори по-рядко). През останалото време е достатъчно просто измийте главата с вода по време на къпане. Внимателно контролирайте температурата на водата по време на цялата процедура.

 2. Погрижете се, колко косата се губи при чесане . Ако много, означава, подбрани от неуспешен гребен. В новорожденном възраст е подходяща мека четина, добре, ако тя ще бъде от естествен материал.

  На вниманието. Косата расчесываются само в сухо състояние.

 3. При грудничка падат космите на главата: защо това се случва при новородени бебета до една година

  Понякога родители се радват на растежа на косата при момичетата, че от ранна възраст започват да правят прически, с фиби и гумени ленти .

  Като резултат, нежна, слаба коса ранени, счупени и падат.

  Най-добре се избягва тугих заколок и каучук, в полза на мека и с гладка повърхност.

  А за тези, които-след това косата е особено чувствителен, си струва изобщо да се откаже от прически до 2, а по-добре до 3 години.

  За момичетата може да се измисли удобна за къса прическа, с която тя съвсем няма да прилича на момче.

 4. Не използвайте топли, тесни детски шапки, те са причина за прегряване , а също нарушават кръвообращението и храненето на кожата на главата с кислород. Достатъчно обличат грудничку чепчик на сън и прическа за разходка, у дома, в будно състояние шапчица не е нужна на всички.

Как да се помогне на детски волосикам да нарасне?

Направете приятна детето масаж на главата , по време на измиване или на всяко друго удобно за вас време. Кръвта ще достави храна на луковици, и да активирате растежа на косата.

Смяна на средствата за грижа за по-меки и безопасни, те обикновено са по-скъпи са и почти не се срещат в отдела на домакинството, в обикновен магазин.

Премахване на травматични гребени, фиби , както и да се откаже от шапки за еднократна употреба, докато детето у дома и в будно състояние.

Как за лечение на косопад?

При грудничка падат космите на главата: защо това се случва при новородени бебета до една година

Самостоятелно лечение на малко дете неблагодарна задача и дори опасно.

Най-важното, което трябва да се направи майка, това навреме покажи на детски лекар : не пропуска редовните прегледи и да дойде на прием при съмнения за заболяване.

Ако вашият лекар ще ви насочи причина за оплешивяването някакво заболяване, тогава всички по-нататъшни действия трябва да бъдат насочени, на първо място, лечението му.

При съмнение за рахит пропишут витамин D и препоръча повече да бъде на открито.

Ако не ви дават покой на загубата на косата на детето, както и консултация от педиатър не е удовлетворило, посетете лекар-трихолога.

Най-често, загуба на коса при грудничка — това е временно явление, при което ще се случи обновяване и укрепване на косъма, бр.

В случай на тежка загуба на коса без последващо растеж причина може да бъде погрешно грижи за детето . Понякога загуба на коса – това е проява на заболявания, например, са сравнително безвредни себорейного дерматит или опасни рахит. Окончателната диагноза може да постави само лекар.

Полезно видео

Косопад при грудничка: причини и методи за борба с проблема от водещи педиатри — на видео: